De beslissing van minister van Milieu Joke Schauvliege over de vergunning van Uplace verdeelt de Vlaamse regering. De N-VA is niet te spreken over de kritiek van de sp.a. Intussen vragen de oppositiepartijen om een spoeddebat over de kwestie.

“Dit is geen goed moment voor de Vlaamse regering”, liet De Wever optekenen in Villa Politica. De N-VA-voorzitter reageert heel verbolgen op de domme kritiek van de sp.a en minister Ingrid Lieten in het bijzonder.

De Wever vindt niet dat de regering een fout heeft gemaakt in de beslissing rond Uplace. “Het is de vorige regering die de bouw van het shoppingcenter heeft mogelijk gemaakt. We willen toch niet terug naar een periode waarin de regering altijd het laatste woord heeft, ook al zijn de procedures doorlopen?”

Hij wijst erop dat de sp.a zich in een vorige legislatuur wel achter het project heeft geschaard. Volgens De Wever is het aan de SP.A om het vertrouwen in zijn minister te bevestigen.

Ook minister Geert Bourgeois reageert erg scherp op de houding van Lieten. "Haar uitspraken zijn volstrekt ongepast. De sp.a moet zich houden aan de beslissingen. Het gaat niet op om zich daar nu van te distantiëren."

Schauvliege heeft zorgvuldig gewerkt
Minister-president Kris Peeters vindt dat de ministers zich “collegiaal” moeten opstellen. Hij is van mening dat minister Schauvliege haar werk zorgvuldig en ernstig heeft uitgevoerd. “Ze haalt maar liefst 40 argumenten aan die deze delicate beslissing rechtvaardigen", zegt hij in het radioprogramma Vandaag.

Peeters onderstreept dat er in de vorige regering 7 beslissingen rond Uplace zijn genomen. “Ook in de huidige regering zijn er discussies en mededelingen geweest, daar is nooit reactie op gekomen.”

"Op de ministerraad morgen zullen we hierover met alle regeringspartners samenzitten. Ik zal dan wel vaststellen of er nog onenigheid is."

Oppositiepartijen vragen debat
Intussen hebben alle oppositiepartijen gevraagd om een spoeddebat over de onenigheid binnen de Vlaamse regering. Open Vld, Vlaams Belang, LDD en Groen stellen zich vragen bij het verdere functioneren van de regering-Peeters. 'Van deze regering kunnen de Vlamingen niets goeds meer verwachten', zegt Open-VLD-fractievoorzitter Sas van Rouveroij.

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en SP.A zien geen graten in een vervroegd debat. "We willen daarover gerust een debat voeren, maar ik zie niet in waarom dit niet gewoon volgende woensdag kan", zegt N-VA-fractievoorzitter Kris Van Dijck.

(belga)